lunes, 31 de octubre de 2011

Un pouco de teoría: MÚSCULOS



Músculos das extremidades superiores


O músculo é un tecido contráctil que forma parte do corpo humano e doutros animais. Está conformado por tecido muscular. Os músculos relaciónanse co esqueleto ou ben forman parte da estrutura de diversos órganos e aparatos.

Os músculos están envolvidos por unha membrana de tecido conxuntivo chamada fascia. A unidade funcional e estrutural do músculo é a fibra muscular. O corpo humano contén aproximadamente 650 músculos.


As funcións do músculo son:
- Produce movemento.
- Generan enerxía mecánica pola transformación da enerxía química (biotransformadores).
- Da estabilidade articular.
- Sirve como protección.
- Mantemento da postura.
- Es o sentido da postura ou posición no espazo, grazas a terminacións nerviosas incluídas no tecido muscular.
- Información do estado fisiolóxico do corpo, por exemplo un cólico renal provoca contraccións fortes do músculo liso xerando unha forte dor, signo do propio cólico.
- Achega de calor, pola súa abundante irrigación, pola fricción e polo consumo de enerxía.
- Estimulante dos vasos linfáticos e sanguíneos. Por exemplo, a contracción dos músculos da perna bombean axudando ao sangue venoso e a linfa a que se dirixan en contra da gravidade durante a marcha.


A súa clasificación non varia ao dos ósos xa que se clasifican en longos, curtos e anchos. Ademais, os seus nomes non varían moito do óso ao que pertencen.

Anchos e planos: son os que tes no tórax e no abdome. Protexen
os órganos delicados e interveñen nos movementos da respiración.

Longos ou fusiformes: forman parte do aparato locomotor (brazos e pernas).

Curtos ou orbiculares: son pequenos músculos con funcións particulares (boca, ollos, etc.).

Circulares: teñen forma de anel e pechan diferentes condutos do corpo (vexiga dos ouriños).


                                                                                                   
 
Tipos de músculos

Músculos extremidades inferiores
      

O tecido muscular está formado por uns filamentos alargados o u fibras, polo que poden diferenciarse dous tipos de músculos:

De fibra estriada: Son robustos e potentes, xa que forman parte do aparato locomotor. Son músculos voluntarios, é dicir, que podes contraer mediante unha orde do cerebro, excepto o corazón, un músculo involuntario formado por un tipo de fibra estriada especial, o miocardio.
De fibra lisa: Están constituidos por células musculares sen estrias.
A súa característica principal é que son involuntarios, é dicir, que non os podes contraer á vontade, polo que forman parte de numerosos conductos do corpo: as paredes do esófago, do estómago e do intestino, as venas e as  arterias, etc.






PARA SABER MÁIS:

Descrición e forma dos músculos:

Cada músculo estriado componse de dúas partes: unha parte vermella, branda e contráctil que constitúe a parte muscular, e unha parte esbrancuxada, forte e non contráctil que constitúe o tendón. Os tendóns varían na súa forma e disposición, dependendo da súa unión ás fibras musculares (que á súa vez se dispoñerán segundo a función do músculo).

Os tendóns son de cor branca nacarada e están constituídos por fibras elásticas que forman grupos, a súa vez recubertos por tecido conxuntivo laxo que separa entre se estes grupos ou fascículos. Pola súa forma, os músculos clasifícanse en: longos, anchos e curtos. Os músculos longos son aqueles nos que a dimensión segundo a dirección das súas fibras supera a dos outros diámetros. Estes, á súa vez, poden ser fusiformes ou aplanados, segundo o diámetro transversal sexa maior na súa parte media que nos extremes (así, o bíceps é un músculo longo e fusiforme, mentres que o recto do abdome é longo e aplanado).

Os músculos anchos son aqueles nos que todos os diámetros teñen aproximadamente a mesma lonxitude (o número ancho das costas). Os músculos curtos son aqueles que, independentemente da súa forma, teñen moi pouca lonxitude (os da cabeza e cara).
Función dos músculos:

Os músculos, debido á súa capacidade de contracción, fan posible que o esqueleto se mova. Así, as extremidades poden realizar movementos de flexi6n ou extensión, de rotación (pronación e supinación), de aproximación (adución) ou ao contrario (abdución). Como vimos, a maior parte dos músculos están provistos de tendóns, mediante os cales adoitan inserirse sobre os ósos. Segundo o tipo de inserción, é dicir, se o fan mediante máis dun extremo ou cabeza, divídense en bíceps (dúas cabezas), tríceps (tres cabezas) e cuadríceps (catro cabezas).

Dependendo de se están formados por máis dun corpo muscular, divídense en digástricos e poligástricos (dous ou máis corpos, respectivamente). Se toman a súa inserción Terminal por máis dun extremo ou cola, os músculos serán bicaudais, tricaudales ou policaudais, segundo o fagan por dous, tres ou máis extremos.
Situación dos músculos:

Segundo a súa situación os músculos divídense en superficiais e profundos:

1-Os músculos superficiais:
Están situados inmediatamente por debaixo da pel e, se ben no ser humano son rudimentarios e escasos, están inseridos, por un dos seus extremos, na capa profunda da pel. Algún destes músculos está na cabeza, cara, colo e man.

A maioría dos músculos profundos insiren os seus extremos sobre os ósos do esqueleto. Algúns fano nos órganos dos sentidos (músculos que moven os ollos) e outros están situados máis profundamente, relacionándose coa larinxe, a lingua, etcétera.



O músculo está composto por proteinas como son a miosina, e a actina.
Son as máis abundantes (cerca do 90 %) ,filamentos fibrosos e están implicadas na contracción e relaxación do músculo e forman os microfilamentos de este. A actina forma os filamentos delgados das fibras musculares e a miosina os filamentos grosos.
Existen dos tipos de fibras musculares estriadas: as bermellas son de contracción rápida e as blancas máis lenta. 
Cando o músculo se contrae se acorta

As proteínas están formadas por elementos máis pequenos chamados aminoácidos.
Existen 20 tipos de aminoácidos, deles os 8 son moi importantes e denomínanse aminoácidos esenciais porque non poden ser fabricados polo organismo, e se deben inxerir os alimentos que os conteñen da dieta.

As proteínas encárganse de fabricar os tecidos e ademais de mantelos, repoñelos cando se estragan, forman encimas, hormonas, neurotransmisores, encárganse da defensa inmunitaria, etc. Son elementos moi versátiles e necesarios.
Onde as encontramos?
A cultura da rúa asocia as proteínas ás carnes, isto débese ao termo "valor biolóxico ou nutritivo", dicimos que as proteínas de maior valor biolóxico son as animais, fronte ás proteínas vexetais de menor valor biolóxico. É necesario explicar un pouco isto, o valor biolóxico dunha proteína é a riqueza desta en aminoácidos esenciais.

O alimento con valor 100 é o leite materno, séguelle o ovo cun valor de 95, e o leite de vaca, peixe e carne con 75. Se miramos os vexetais temos as patacas con 75 e a soia, pan e arroz e legumes con 60.

Cal é o problema? Se é mellor a carne, por que non se recomenda? Pois porque a carne tamén é rica en graxas saturadas, das que soben o colesterol, e non é cuestión de pasarse, por iso a dieta mediterránea é sa, porque combina elementos protéicos de menor valor biolóxico como os legumes que non teñen todos os aminoácidos esenciais con outros como o arroz que complementan os que faltan. Así te comes unhas lentellas con arroz, tan sas, e esquéceseche o filete de todos os días.


La OMS (Organización Mundial da Saúde) recomenda un 30% da dieta sexan proteinas.


No hay comentarios:

Publicar un comentario